Головна » 2010 » Березень » 5 » За кусючих собак відповідатимуть господарі – у в’язниці
17:23
За кусючих собак відповідатимуть господарі – у в’язниці

ТСН
За статистикою Міністерства охорони здоров'я, протягом 2008 року було зареєстровано 84057 звернень громадян до лікарень зі скаргами на укуси собак, причому лише чверть цих собак були безпритульними.


У Верховній раді зареєстровано проект закону про посилення відповідальності власників собак та інших домашніх тварин за порушення правил їх утримання. Відповідний документ передбачає кримінальну відповідальність до 12 років в’язниці, для власників собак, які допускають, що їхні домашні тварини нападають на людей.

Автор законопроекту народний депутат від БЮТ Володимир Левцун пропонує доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею, яка передбачатиме кримінальну відповідальність за порушення правил утримання тварин, якщо це привело до загибелі або травмування людей. Депутат наголошує, що наразі власники тварин, зокрема собак, за подібні інциденти жодної кримінальної відповідальності не несуть.

Законопроект пропонує внести до Кримінального кодексу зміни, згідно з якими порушення власником собаки або іншої домашньої тварини правил утримання домашніх тварин, унаслідок чого відбулася загибель людини, карається позбавленням волі на термін від восьми до десяти років. Ті самі дії, внаслідок яких сталася загибель двох і більше осіб або загибель неповнолітньої дитини, - караються позбавленням волі на термін від десяти до дванадцяти років.

Крім того, згідно з запропонованими змінами, за порушення умов утримання тварини, внаслідок чого відбулося спричинення шкоди здоров'ю людини у вигляді тяжких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень, господареві загрожуватиме позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

Крім того, депутат пропонує заборонити супровід потенційно небезпечних собак, визнаних небезпечними, особами, яким не виповнилося 16 років, психічно хворим людям або особам, фізично нездатним управляти тваринами. Вигул собак за межами квартири, території двору, організації, підприємства тощо, дозволяється тільки на повідку з прикріпленим до ошийника особистим номерним знаком, а собак бійцівських і службових порід обов'язково на короткому повідку (не більше 0,7 м) і в наморднику.

Також пропонується заборонити приводити тварин (окрім собак-поводирів) в приміщення магазинів і кафе (окрім спеціалізованих установ для тварин), об'єктів громадського харчування, установ охорони здоров'я, освіти і культури, на територію дитячих і спортивних майданчиків, а також перевозити тварин у ліфтах без згоди інших пасажирів.
Переглядів: 1146 | Додав: nekrot | Теги: собаки, Кримінальний кодекс України, господарі, в'язниця

Пошук по сайту

Календар

«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Про нас

Друзі сайту