Категорії розділу

Факти та коментарі [54]
Історія Русі-України [9]
Землепис (географія) [3]
Шевченкіана [4]
Правда про "вурдалака" Тараса Шевченка
Просто політика [8]
Православіє і його вороги [5]
Святе і грішне [19]
Євроатлантизм [6]
Мовне питання [17]

Блог

Головна » 2012 » Жовтень » 2 » Українських журналістів усе одно судитимуть і саджатимуть за наклеп
18:43
Українських журналістів усе одно судитимуть і саджатимуть за наклеп
Журналісти проти закону про наклеп
Олег ДЕМЧЕНКО
Щойно Верховна Рада України 349-ма голосами народних депутатів скасувала прийнятий 18 вересня ц.р. законопроект Віталія Журавського з фракції Партії регіонів про введення кримінальної відповідальності за наклеп, як колега згаданого нардепа по фракції Олена Бондаренко заявила: немає жодних гарантій, що депкорпус не повернеться до голосування за «закон про наклеп» після виборів.


«Насправді ми не гарантійний банк. Ми не будемо давати гарантій. Все буде залежати тільки від ситуації в країні», – сказала депутат [1].

«У даній ситуації м’яч залишився на стороні журналістського пулу, тому що проблема використання наклепу в журналістській праці залишилася. Її ніхто не зняв. І якщо ви візьмете будь-яку країну, де є така кримінальна відповідальність, держава втрутилася по суті в регуляцію ринку», – додала трохи дивну фразу Олена Бондаренко.

За її словами, зараз на автора законопроекту Журавського обрушиться хвиля критики і наклепу як на ворога преси. «У нього вже знайшли якісь неіснуючі квартири і позашлюбних дітей. Хоча людина навіть неодружена. І що йому робити в такій ситуації?» – запитала вона.

Таким чином, за версією народного депутата Олени Бондаренко, в неодруженої людини не може бути позашлюбних дітей?

Інше запитання: чи слід автору цього коментаря зокрема і всій команді Економіста загалом із тремтінням чекати на закінчення виборчої кампанії, боячись, що після виборів ця пані напише на нас заяву до правоохоронних органів зі звинуваченням у наклепі?

Нагадаємо, вчора, 1 жовтня, журналісти протестували під приміщенням комітетів Верховної Ради проти прийняття «закону про наклеп», тримаючи в руках замість традиційних протестних гасел чисті аркуші паперу (на фото).

А минулого четверга, 27 вересня, декілька львівських газет вийшли з порожніми першими шпальтами так само на знак протесту проти вищезгаданого законопроекту.

До речі, 26 вересня сам Віталій Журавський зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про скасування свого скандального законопроекту про кримінальну відповідальність за наклеп та образу.

А сьогодні, 2 жовтня, нардеп Журавський після голосування за скасування «наклепу» вийшов на брифінг і сказав слова подяки.

«Шановні панове журналісти, ми з вами провели два тижні дискусій. В результаті з’явився мій проект постанови. Я дякую народним депутатам за те, що вони підтримали мене. Питання знято з порядку денного. Спасибі й вам», – сказав Журавський, звертаючись у бік преси, після чого тут же пішов геть, не бажаючи відповідати на запитання [2].

Кому вірити щодо «зняття з порядку денного» – Журавському чи Бондаренко – це питання, вочевидь, залишається відкритим. Адже, дуже схоже, дехто таки не полишає сподівання, що українських журналістів усе одно судитимуть і саджатимуть за наклеп.

Нагадаємо лишень, що запровадження такої кримінальної відповідальності йде в розріз із зобов’язаннями України перед Радою Європи та іншими міжнародними інституціями.

Тим більше, відповідна норма в кримінальному праві незалежної України вже була – і її скасовано в 2001 році.

Вдруге скасовано – тільки після першого читання – 2 жовтня 2012 року.

Продовження буде.

[1] http://www.pravda.com.ua/news/2012/10/2/6973812/

[2] http://www.express-novosti.ru/get/13910/avtor-zakona-o-klevete-skazal-zhurnalistam-otdelnoe-spasibo.html

Український журнал «Економіст»
Категорія: Факти та коментарі | Переглядів: 1169 | Додав: nekrot | Теги: журналісти, свобода слова, наклеп
Всього коментарів: 0
Коментування вимкнено. / Комментирование отключено.

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Про нас

Друзі сайту