Категорії розділу

Факти та коментарі [54]
Історія Русі-України [9]
Землепис (географія) [3]
Шевченкіана [4]
Правда про "вурдалака" Тараса Шевченка
Просто політика [8]
Православіє і його вороги [5]
Святе і грішне [19]
Євроатлантизм [6]
Мовне питання [17]

Блог

Головна » 2012 » Жовтень » 19 » Захід роздає престижні премії кримінальним злочинницям
21:18
Захід роздає престижні премії кримінальним злочинницям
Pussy Riot
Олег ДЕМЧЕНКО
Як стало відомо 18 жовтня із ЗМІ, лондонський журнал ArtReview включив до свого рейтингу зі ста найвпливовіших людей у мистецтві російську панк-групу Pussy Riot, трьох учасниць котрої Хамовнічеський районний суд у серпні нинішнього року засудив до двох років позбавлення волі кожну за хуліганство з мотивів релігійної ворожнечі, а Апеляційний суд Москви 10 жовтня змінив Катерині Самуцевич строк на умовний, залишивши без змін вирок іншим двом «пусям» – Марії Альохіній та Надії Толоконниковій.

Група Pussy Riot, яка в лютому ц.р. влаштувала так званий «панк-молебень» у храмі Христа Спасителя в Москві, котрий і став причиною кримінального переслідування, посіла у рейтингу ArtReview 57-й рядок.

Слід нагадати, що художниця і співачка Йоко Оно нагородила Pussy Riot Премією миру імені Джона Леннона. Учасниць групи номіновано і включено в шорт-лист Премії Сахарова за 2012 рік. Увійшла Pussy Riot і до списку кандидатів на премію Кандинського в номінації «Проект року». І крім того, у вересні панк-група Pussy Riot була визнана кращим арт-проектом 2012 року й отримала премію «Зроблено в Росії» в рамках однойменного проекту журналу «Сноб».

А як не згадати про те, що Йоко Оно, поряд з багатьма іншими російськими та західними діячами культури, закликала російську владу звільнити учасниць групи з-під варти. 8 серпня з цим проханням вона звернулася в Твіттері до президента Російської Федерації Володимира Путіна. Amnesty International після арешту Pussy Riot визнала їх в’язнями сумління.

Причиною для звільнення судом од відбування покарання громадянки Самуцевич послужили доводи її адвоката, що вона під час «панк-молебня» вже не була присутньою в храмі, не стрибала й не вигукувала лайливих слів.

Висвітлюючи розгляд апеляції громадянок, німецьке видання Die Presse писало: «Активістки підкреслили, що «панк-молебень» був не антиклерикальною, а суто політичною акцією. Вони також зауважили, що їхні вибачення перед віруючими не були прийняті, а покаяння, якого вимагає РПЦ, неприпустиме» [1].

Що тут скажеш? Дійсно, невіруючі люди мають повне право вважати покаяння абсолютно неприпустимою річчю. Тим більше, вони й не знають, що ж це таке. А от стосовно буцімто не взятих до уваги вибачень – якщо суд вирішив, що для звільнення від покарання за хуліганство з мотивів ненависті та релігійної ворожнечі вибачень недостатньо, то з юридичної точки зору такий вирок не може бути визнаний неправосудним. Адже його винесено, по-перше, на підставі офіційної експертизи речових та інших доказів по справі, по-друге, показів потерпілих і свідків.

За інформацією ruskline.ru, суд встановив, що «21 лютого Толоконникова, Самуцевич, Альохіна і ряд не встановлених осіб у масках з’явилися в Храмі Христа Спасителя в неналежному одязі. Вони вибігли на солею та амвон, підійшли до вівтаря і за допомогою принесеної звукопідсилюючої апаратури протягом приблизно однієї хвилини вигукували лайки, ображаючи присутніх, при цьому задирали ноги й руки». Як зазначається у вироку, «в цілому акцією, що відбулася, підсудні явно і недвозначно висловили свою релігійну ненависть і ворожнечу до Християнства». «Підсудні грубим чином порушили громадський порядок, перервали нормальну роботу храму, проявили явну неповагу до відвідувачів і служителів храму, глибоко образили і принизили православних віруючих», – йдеться у вироку, який винесла суддя Марина Сирова.

У вироку також наголошується, що проведена акція була аморальною, підсудні посягнули на самобутність великої кількості віруючих, «протиставили себе суспільству і знехтували загальними нормами поведінки в храмі». У судовому рішенні також говориться, що Самуцевич розчохлила електрогітару і була виведена із солеї охоронцем приватного охоронного підприємства; Толоконникова підключила мікрофон і включила фонограму пісні, зміст якої є блюзнірським та образливим для віруючих, її також вивів охоронець.

Pussy RiotПри цьому суд не побачив у діях обвинувачених політичних мотивів, про які вони заявляли в ході слідства та на процесі… і про які, втім, чомусь уперто продовжують писати й говорити західні ЗМІ. «Дії учасниць групи Pussy Riot у храмі Христа Спасителя і зображення на представленому відеозаписі розцінюються як вчинені з мотивів релігійної ворожнечі та ненависті», – підкреслила Сирова. Це, за її словами, також підтверджується змістом файлів, що містяться на вилучених у підсудних електронних носіях, їхнім одягом і гаслами. «Служити панк-молебень ми, феміністки, будемо біля вівтаря, а Богородиця не змогла б зайти сюди», – процитувала суддя одне з висловлювань підсудних.

У вироку зазначається, що винність учасниць групи «підтверджується сукупністю досліджених у суді доказів, а також показами свідків і потерпілих». «Суд вважає їх винними. Такого висновку суд дійшов, виходячи з показів самих підсудних та інших доказів. Показання свідків визнаються достовірними і допустимими», – озвучила М. Сирова.

 «Посилання на церковні норми – зокрема, правила поведінки в храмі, церковні терміни – використовуються тільки в тому обсязі і виключно для того, щоб визначити, чи немає у діях підсудних порушення громадського порядку, мотивів релігійної ненависті і ворожнечі», – зазначила суддя, нагадавши, що «право віруючих на відправлення церковних обрядів і дотримання церковних канонів відповідних релігій, у тому числі християнської, гарантоване Конституцією РФ і захищається законодавством РФ, у тому числі кримінальним» [2].

Напрошується висновок, що інформаційна кампанія на захист учасниць групи Pussy Riot і проти президента Росії В.В. Путіна та Патріарха Московського і всея Русі Кирила – або, за визначенням FEMEN, «кремлівсько-попівського режиму», – побудована чи то на цілковитому нехтуванні фактами, чи на їх свідомому перекручуванні і має виключно політичний характер.

«За інформацією навіть такої газети, як «Україна Молода», «згідно з даними соціологічного опитування, яке провів до ювілею Володимира Володимировича російський Центр вивчення громадської думки, час його президентства продовжує подобатися росіянам більше, ніж епоха правління Бориса Єльцина. 72% росіян позитивно оцінюють діяльність Путіна на посаді глави держави». Здавалося б, пора вже Заходу навчитися поважати думку російського народу. Ну, хоча би прислухатися до нього. Куди там! Демократія давно стала для Заходу зброєю масового ураження. Коли Вашингтон приносить «демократію» в якусь країну, це означає хаос, руйнування, кров. Хіба не такий же сценарій приготований сьогодні і для Росії?» – пише stoletie.ru [3].

Достеменно не відаючи, який саме сценарій хоче розіграти Захід у Росії, не можна не відмітити, що…

По-перше, у світлі вироку суду у справі Pussy Riot, до якого із суто юридичної точки зору годі придертися, всі численні вимоги взяти й відпустити учасниць групи на волю виглядають дуже дивно – хоч би з чиїх уст звучали.

По-друге, вельми цікаво, чому в комітету з присудження Премії миру Леннона-Оно не знайшлося більш достойних кандидатур на цю нагороду, ніж кримінальні злочинниці з Росії.

І по-третє, визнання учасниць панк-групи найкращим арт-проектом року, «зробленим в Росії», на думку автора цих рядків, якось не в’яжеться з її 57-м місцем у рейтингу журналу ArtReview. Скоріше за все, дійсно прекрасний арт-проект, та ще й шалено розпіарений західними ЗМІ (!), посів би значно вищу позицію. А так починаєш вірити мистецьким критикам, котрі стверджують, що учасниці Pussy Riot узагалі не мають ні голосів, ні таланту до музики.

Цікаво, чи стане світове визнання «пусьок» прикладом для наслідування іншими молодими людьми, що здатні як не на творення мистецьких шедеврів, то зате на ненависть і релігійну ворожнечу, а також на продемонстроване в суді трьома хуліганками володіння лексиконом героїв «кольорових революцій».

Джерело: Український журнал Економіст


[1] http://inopressa.ru/article/11Oct2012/diepresse/pussy.html
[2] http://ruskline.ru/news_rl/2012/08/17/podsudimye_yavno_i_nedvusmyslenno_vyrazili_svoyu_religioznuyu_nenavist_i_vrazhdu_k_hristianstvu/
[3] http://www.stoletie.ru/tekuschiiy_moment/pussy_riot_kak_simvol_demokratii_690.htm
Категорія: Святе і грішне | Переглядів: 1230 | Додав: nekrot | Теги: pussy riot, Путін, хуліганство, релігійна ворожнеча, Премія миру, ненависть, суд, FEMEN
Всього коментарів: 0
Коментування вимкнено. / Комментирование отключено.

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Про нас

Друзі сайту