Категорії розділу

Факти та коментарі [54]
Історія Русі-України [9]
Землепис (географія) [3]
Шевченкіана [4]
Правда про "вурдалака" Тараса Шевченка
Просто політика [8]
Православіє і його вороги [5]
Святе і грішне [19]
Євроатлантизм [6]
Мовне питання [17]

Блог

Головна » 2010 » Березень » 19 » Янукович проголосив позаблоковий статус України
15:14
Янукович проголосив позаблоковий статус України

Людмила ПОЛЯХ, "Известия в Украине"
Україна законодавчо забезпечить свій позаблоковий статус, її зовнішня політика буде орієнтована скоріше на Росію, ніж на Захід. Про це свідчить коаліційна угода нової парламентської більшості, названої "Стабільність і реформи".


Після підписання цієї угоди Україна фактично попрощалася з перспективами вступу до НАТО. Якщо громадяни України розглядали альянс як спосіб євроінтеграції (очевидно, журналістка "Известий" має на увазі прихильників згаданого вступу - прим. "Української альтернативи"), а колишній президент Віктор Ющенко - як засіб роздратування Росії (і не тільки, ще зокрема як панацею від багатьох проблем... - прим. "Української альтернативи"), то тепер обидва ці пункти знімаються. Військово-політичні союзи для України віднині неможливі, що повністю відповідає Декларації про суверенінет країни, яка також фіксує позаблоковий статус України.

У справі співробітництва з НАТО коаліція, котра підтримує Президента Віктора Януковича, піде шляхом Росії. Вона (коаліція) планує "конструктивне співробітництво з НАТО з усіх питань, що становлять взаємний інтерес". Проте це не означає, що Україна стане членом альянсу.

Щоб зафіксувати позаблоковість, Янукович доручив створити список поправок до Закону "Про основи національної безпеки України". Як сказав Янукович новому главі МЗС України Костянтину Грищенку, колишньому послу в Росії, курс на євроатлантичну інтеграцію віднині скасовується. Раніше відповідний проект був створений нинішнім соратником Януковича із блоку Литвина Сергієм Гриневецьким. Ці розробки передані до парламентських комітетів, депутати їх мають обговорювати в сесійній залі.

Позаблоковий статус - красивий вихід для України з неприємної ситуації, створеної Ющенком. Він так заповзято тягнув Україну до НАТО, що домігся категоричної відмови Німеччини розглядати це питання. Тоді в Києві заявили, що Німеччина підтримала позицію Росії, оскільки користується її газом.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вже розповів про позаблокові плани України спікерові Совєта Федерації Росії Сєрґєю Миронову. "Завдання поставлено. Ми маємо серйозно підійти до осмислення нових задач", - заявив кар'єрний дипломат Грищенко. На його думку, зміна зовнішньополітичного вектору - справа найближчих днів. На набуття ним законної чинності довго чекати не доведеться.

Офіційно опублікована в Україні коаліційна угода зафіксувала, що міжнародний статус України буде забезпечуватися "а рівні, який гарантуватиме її національну безпеку, територіальну цілісність і державний суверенітет". Пункт 5.2 цього документу на законодавчому рівні закріплює позаблоковий статус України, але передбачає продовження "конструктивного співробітництва з НАТО". Наступний пункт, 5.3, присвячений "формуванню порядку денного у двосторонніх відносинах з Російською Федерацією на основі стратегічного партнерства, дружби і добросусідства, а також взаємовигідного торговельно-економічного співробітництва". Він передбачає пряму взаємодію виконавчої та місцевої влад.

Наступний пункт повертає Україну до старого терміну "пострадянський простір". На ньому Україна будуватиме економічну інтеграцію, виходячи з принципів Всесвітньої Організації Торгівлі.

Також документ забезпечить виконання Хартії про стратегічне партнерство України і США. Тут гарантовано формування міждержавних механізмів стратегічного партнерства. Цей пункт фактично присвячено майбутньому першому державному візиту Януковича до США, котрий має відбутись у квітні.

Також коаліційний документ передбачає співробітництво з країнами великої двадцятки, Центральної Азії, Латинської Америки й Африки. Глава МЗС України Костянтин Грищенко впевнений, що все це втілити йому цілком під силу. Він уже одержав гарантії від міністра закордонних справ Росії Сєрґєя Лаврова про те, що гарантії безпеки України, а також Білорусі та Казахстану будуть підтверджені під час підготовки нового договору про СНО (стратегічні наступальні озброєння).

В Україні ці новини сприйняли як давно жадані. Як заявив "Известиям в Украине" представник парламентського комітету із закордонних справ Тарас Чорновіл, коаліційна угода лише підтверджує Декларацію про державний суверенітет України. До того ж, документи підкреслюють нинішню політичну реальність: у найближчі роки НАТО було не готове прийняти Україну, а вона не спроможна була туди вступити. Тема НАТО, за словами Чорновола, була потрібна Ющенкові лише для того, щоб показати свою значимість Москві (причому безуспішно -  прим. "Української альтернативи"). У його заявах було надто багато символів і надто мало реальності. А план дій із досягнення членства в альянсі Україна розриватиме навряд чи. На думку Чорновола, він фактично окреслює все те, що зараз зафіксовано в коаліційній угоді.

Джерело: http://izvestia.com.ua/?/articles/2010/03/17/213859-14

Раніше на цю тему:
Вступ до НАТО: цікавий феномен чи нормальна позитивна динаміка?
Категорія: Євроатлантизм | Переглядів: 1676 | Додав: nekrot | Теги: Янукович, Ющенко, США, Північноатлантичний альянс, Тарас Чорновіл, позаблоковий статус України, євроатлантична інтеграція, коаліційна угода, нато
Всього коментарів: 0
Коментування вимкнено. / Комментирование отключено.

Пошук по сайту

Календар

«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Про нас

Друзі сайту