Категорії розділу

Факти та коментарі [54]
Історія Русі-України [9]
Землепис (географія) [3]
Шевченкіана [4]
Правда про "вурдалака" Тараса Шевченка
Просто політика [8]
Православіє і його вороги [5]
Святе і грішне [19]
Євроатлантизм [6]
Мовне питання [17]

Блог

Головна » 2010 » Травень » 6 » Георгій Побідоносець – покровитель воїнів та убозівців
11:06
Георгій Побідоносець – покровитель воїнів та убозівців

"Резонанс.Волинь"
6 травня (23 квітня за старим стилем) Православна Церква вшановує святого великомученика Георгія Побідоносця. Цей день – престольне свято в храмі, збудованому на території УМВС України у Волинській області. А як не згадати, що святий Георгій зображений на гербі служби боротьби з організованою злочинністю МВС України. Якими ж подвигами прославився великомученик, чому його назвали Побідоносцем і який випадок послужив зображенню святого воїном, що сидить на білому коні і пронизує списом змія?

Великомученик Георгій був сином багатих і благочестивих батьків, котрі виховали його у християнській вірі. Народився він у Лівані в місті Бейрут (у давнину – Беліт). Пішовши на військову службу, виділявся серед інших воїнів своїм розумом, хоробрістю, фізичною силою, поставою та красою. Досягнувши невдовзі звання тисяченачальника, св. Георгій став улюбленцем імператора Діоклетіана. Діоклетіан був талановитим правителем, але фанатичним прихильником римських богів. Поставивши собі за мету відродити в Римській імперії язицтво, що відмирало, він увійшов в історію як один із найжорстокіших гонителів християн.

Почувши одного разу на суді нелюдський вирок про винищення християн, св. Георгій загорівся співчуттям до них. Передбачаючи, що його також очікують страждання, Георгій роздав своє майно біднякам, відпустив на волю своїх рабів, прийшов до Діоклетіана й, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості та несправедливості. Промова св. Георгія була сповнена сильних і переконливих заперечень проти імператорського наказу переслідувати християн.

Після безрезультатних умовлянь зректися Христа імператор звелів піддати святого різноманітним мукам. Св. Георгія було ув'язнено в темницю, де його поклали спиною на землю, ноги забили в колодки, а на груди поклали важкий камінь. Але Св. Георгій мужньо переносив страждання і прославляв Господа.

Тоді мучителі вдалися до витонченої жорстокості. Вони били Георгія воловими жилами, колесували, кидали в негашене вапно, примушували бігти в чоботах із гострими цвяхами всередині. Святий великомученик усе терпляче переносив. Урешті-решт імператор наказав відрубати мечем голову в'язневі. Святий страждалець відійшов до Господа в Нікомідії у 303 році.

Великомученика Георгія називають Побідоносцем за мужність і за духовну перемогу над мучителями, котрі не змогли примусити його відмовитися від християнства, а також за чудодійну допомогу людям у небезпеці. Мощі святого поклали в палестинському місті Ліда у храмі, що має його ім'я, голова ж його зберігалася в Римі у храмі, також присвяченому йому.

Зображення на іконах св. Георгія, який сидить на білому коні й уражає списом змія, ґрунтується на переказі і належить до посмертних чудес святого великомученика. Розповідають, що неподалік місця, де народився св. Георгій у місті Бейруті, в озері жив змій, котрий часто пожирав людей тієї місцевості. Що це був за звір – удав, крокодил чи величезна ящірка, – невідомо.

Забобонні люди тієї місцевості для заспокоєння люті змія почали регулярно за жеребом віддавати йому на з'їдення юнака або дівчину. Одного разу жереб випав на дочку правителя місцевості. Її відвели до берега озера і прив'язали. Бідолашна мусила з жахом чекати на появу змія. Коли ж звір почав наближатися до неї, раптом з'явився на білому коні світлий юнак, котрий списом уразив змія і врятував дівчину. Цей юнак був святий великомученик Георгій. Таким чудесним явлінням він припинив знищення юнаків та дівчат і навернув до Христа жителів тієї країни, які доти були язичниками.

Вірогідно, явління св. Георгія на коні для захисту жителів від змія, а також описане в житії чудесне оживлення єдиного вола у землероба стали приводом до вшанування святого як покровителя скотарства і захисника від хижих звірів.

Святий Георгій, як відомо, також є покровителем воїнства. Зрештою, зображення Георгія Побідоносця на коні символізує перемогу над дияволом – "древнім змієм" (Откр. 12, 3; 20, 2).
За інформацією сайту http://days.pravoslavie.ru
Категорія: Святе і грішне | Переглядів: 3025 | Додав: nekrot | Теги: свята, віра, Церква
Всього коментарів: 0
Коментування вимкнено. / Комментирование отключено.

Пошук по сайту

Календар

«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Про нас

Друзі сайту