Категорії розділу

Факти та коментарі [54]
Історія Русі-України [9]
Землепис (географія) [3]
Шевченкіана [4]
Правда про "вурдалака" Тараса Шевченка
Просто політика [8]
Православіє і його вороги [5]
Святе і грішне [19]
Євроатлантизм [6]
Мовне питання [17]

Блог

Головна » 2012 » Липень » 12 » Акція протесту під "Українським домом": боротьба за мову чи посягання на життя і здоров’я правоохоронців?
19:14
Акція протесту під "Українським домом": боротьба за мову чи посягання на життя і здоров’я правоохоронців?
Акція протесту під "Українським домом"
Олександр НЕКРОТ
Фото УЗГ МВС України та ВЗГ ГУМВС України в м.Києві

Майже 30 працівників органів внутрішніх справ України – жертв агресії з боку учасників акції протесту проти ухвалення «мовного закону» – звернулися по допомогу до медичних закладів Києва. Удари палицями, метання пляшок з водою, розпилювання сльозогінного газу чи ще гіршої хімічної речовини – от якими своєрідними способами деякі протестувальники «захищали українську мову». Прокуратурою міста Києва за фактами подій, які сталися 4 липня біля «Українського Дому», порушено 4 кримінальні справи.

Кийками, газом і… автомобілем
Після того, як правоохоронці зробили все можливе, аби не допустити порушень громадського порядку та відтіснити протестувальників від центрального входу «Українського дому», учасники акції почали проявляти агресію по відношенню до міліціонерів, били їх кийками, кидали пляшки з водою в обличчя, хапали за формений одяг, вихоплювали фрагменти захисного спорядження, зривали шоломи, а деякі особи з числа учасників акції застосували сльозогінний газ. На неодноразові попередження співробітників міліції про припинення порушень правопорядку учасники акції не звертали уваги. Правоохоронці, з огляду на ситуацію, що склалася, були вимушені як крайній захід застосувати спеціальні засоби. Такі дії  виконувалися виключно задля  відновлення правопорядку і згідно із Законом України «Про міліцію». Внаслідок сутички більше десяти співробітників «Беркута» і патрульної служби були змушені звернутися по допомогу до лікарів.

Окрім того, було травмовано одного із працівників ДАІ. Інцидент стався саме тоді, коли офіцер попросив прибрати транспортний засіб, який було припарковано у невстановленому місці з порушенням правил дорожнього руху.  За кермом автомобіля знаходився один з народних депутатів, який проігнорував законну вимогу правоохоронця. Натомість почав рух у бік сходів «Українського дому», під час якого скоїв наїзд на офіцера ДАІ. На місце події було викликано карету швидкої допомоги, офіцеру надано першу медичну допомогу та госпіталізовано з попереднім діагнозом – перелом ноги.  Учасники акції таке демонстративне порушення правил дорожнього руху підтримали, створивши «живий коридор» для проїзду автівки  та заважаючи працівникам ДАІ зупинити автомобіль.

Акція протесту під "Українським домом"Враховуючи те, що в зібраних матеріалах вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 345 Кримінального Кодексу України – умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків, – матеріали направлено прокурору Шевченківського району міста Києва для прийняття рішення, 4 липня інформує УЗГ МВС України.

Заява про побиття жінки
співробітником «Беркута» – провокація
Під час акції протесту під стінами Українського дому один з народних депутатів заявив про неправомірні дії з боку правоохоронців відносно жінки, яку нібито побили. За його словами, співробітник спецпідрозділу «Беркут» побив жінку своїм захисним шоломом. Народний обранець висловив своє обурення такою поведінкою працівників міліції та наголосив на тому, що має намір скаржитись до прокуратури з приводу цього інциденту.

В свою чергу відділ зв’язків з громадськістю ГУМВС України в м. Києві повідомляє, що співробітники спецпідрозділу «Беркут» до жінки фізичної сили не застосовували. Ситуація виглядала так: до правоохоронців, які здійснювали охорону громадського порядку, підбігла жінка, раптово силоміць вирвала з рук захисний шолом в одного з працівників «Беркута», побігла до народного обранця та поскаржилась на те, що цим шоломом її побив один із правоохоронців.

Згодом ця інформація була розголошена народним депутатом, хоча вона є необ’єктивною та має виключно провокаційний характер, що підтверджує відеозйомка вищезазначеного інциденту.

Керівництво столичної міліції звернулося до представників ЗМІ, організаторів та учасників акції з проханням не розповсюджувати недостовірну інформацію та не розпалювати конфлікти між правоохоронцями та мітингувальниками.

Акція протесту під "Українським домом"
За опір і непокору правоохоронцям передбачені
адміністративна та кримінальна відповідальність
У четвер, 5 липня під час проведення акції протесту під стінами Українського дому перед мітингувальниками виступив один з лідерів  ВО «Свобода». Політичний діяч закликав демонстрантів та їх прихильників до рішучих дій в цілому і зокрема проти правоохоронців, які забезпечують охорону громадського порядку на Європейській площі. Також він наголосив на тому, що за ідею потрібно стояти до останнього, не зважаючи ні на законні вимоги правоохоронців, ні на рішення суду. У промові пролунали досить ворожі лозунги та провокаційні заклики відверто протистояти правоохоронцям.

Керівництво столичної міліції наголошує, що згідно з чинним законодавством за опір представникам правоохоронних органів під час виконання ними службових обов’язків та злісну непокору їх законним вимогам передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

До того ж, 5 липня на деяких інтернет-сайтах з’явилась інформація з посиланням на прес-службу ВО «Свобода» про те, що «Мітингувальники біля Українського Дому відбили чергову атаку силовиків та продовжують протест». За їх словами, близько 8-30 працівники спецпідрозділу «Беркут» вкотре спробували витіснити протестувальників зі сходів перед «Українським домом». Такі заяви з боку представників ВО «Свобода» абсолютно не відповідають дійсності. Правоохоронці лише забезпечують охорону громадського порядку на Європейській площі, незважаючи на численні спроби деяких активістів спровокувати конфлікт.

Столична міліція звертається до лідерів опозиційних політичних партій та організаторів акції з проханням не підбурювати мітингувальників до силових конфліктів із правоохоронцями та не розпалювати ворожнечу, а до представників ЗМІ – з проханням не поширювати не достовірну та не об’єктивну  інформацію.

Акція протесту під "Українським домом"
За закликами до протидії міліціонерам
стоять людські долі

Як повідомив ВЗГ ГУМВС України в місті Києві 6 липня, під час охорони громадського порядку біля «Українського дому» за допомогою до медиків звернулися загалом 25 співробітників «Беркута» і патрульної служби та два працівники ДАІ. Всі вони постраждали в результаті сутичок з учасниками акції протесту, коли окремі мітингувальники застосовували до правоохоронців фізичну силу та невстановлену хімічну речовину з аерозольного балончика (схожу на сльозогінний газ – авт.).

У міліціонерів лікарі діагностували численні травми різного ступеню тяжкості: удари, садна, травми очей, струси головного мозку, інтоксикаційний синдром, хімічні опіки...

6 липня на лікарняних ліжках все ще знаходилося 15 чоловік, один з них – у шпиталі МВС України, двоє виписані на амбулаторне лікування.

Столична міліція докладає всіх зусиль, аби виявити організаторів та активних учасників конфлікту. Адже їхні дії у чинному законодавстві кваліфікуються як злочин, за який передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 14 років.

До речі, як повідомляє офіційний сайт прокуратури міста Києва, нею порушено чотири кримінальні справи за фактами подій, які сталися 4 липня біля «Українського Дому». Кримінальні справи порушено за результатами розгляду заяв, які надійшли від правоохоронців, щодо чинення опору співробітникам міліції та нанесення їм тілесних ушкоджень під час виконання ними службових обов’язків.

Порушено кримінальну справу за фактом чинення опору заступнику командира полку ДПС ДАІ при ГУМВС України в м. Києві, який намагався припинити рух автомобіля на тротуарну частину біля Українського дому, де було скупчення людей (ч. 2 ст. 342 КК України – опір представникові правоохоронного органу). Ще три кримінальні справи порушено за фактами заподіяння тілесних ушкоджень працівникам столичної міліції (ч. 2 ст. 345 КК України – погроза або насильство щодо працівників правоохоронного органу).

Тим часом правоохоронці звертаються до лідерів політичних сил із проханням бути стриманішими у своїх закликах, не провокувати конфлікти між мітингувальниками та правоохоронцями, дотримуватися чинного законодавства України. Пам’ятайте про те, що більшість з учасників акції – молоді люди, які не мають досвіду спілкування з правоохоронцями та інколи навіть не усвідомлюють, що їх дії є грубим порушенням закону і можуть спричинити тяжкі наслідки, – закликає ВЗГ ГУМВС України в місті Києві. В своїй більшості молодь, яка підтримує погляди організаторів акції, беззаперечно вірить настановам громадських діячів і політичних лідерів, тож останні, в свою чергу, повинні, закликаючи громаду до тих чи інших дій, усвідомлювати свою відповідальність. Від цього залежать долі багатьох хлопців та дівчат, які зараз знаходяться під стінами «Українського дому».

Хочеться додати, що окремі мітингувальники проти ухвалення «мовного закону» заподіяли тілесні ушкодження тим громадянам України, які, стаючи на службу в ОВС, дали присягу (цитую) «мужньо і рішуче, не шкодуючи своїх сил і життя боротися із злочинністю, захищати від протиправних посягань життя, здоров’я, права і свободи громадян, державний устрій і громадський порядок» (кінець цитати). На жаль, біля стін «Українського дому» борці зі злочинністю самі стали жертвами протиправних посягань на їхнє здоров’я, а може, й життя. То чи варто підтримувати політичні сили, які вважають припустимими такі форми боротьби за владу як заподіяння тілесних ушкоджень правоохоронцям, провокації проти міліції та відверто неправдиві заяви щодо її працівників, – кожен виборець вирішуватиме сам.

Стаття опублікована в газеті «Резонанс», №13 від 12 липня 2012 р.

І для доповнення - відео:

Категорія: Факти та коментарі | Переглядів: 1906 | Додав: nekrot | Теги: Українська мова, акція біля Українського дому, МВС України, Український дім, ВО Свобода, тілесні ушкодження, Закон про мови, провокації, ГУМВС України в місті Києві
Всього коментарів: 0
Коментування вимкнено. / Комментирование отключено.

Пошук по сайту

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Про нас

Друзі сайту